Aceh Gayo
Gayo, v preklade "milí", "príjemní", sú etnickou skupinou, zachovávajúcou si vlastný jazyk a tradície hudby a tanca, vyznačujúc sa však tiež tým, že z ich pôvodu pochádzajú vysoko erudované osobnosti a predstavitelia inteligencie. Príslušníkov skupiny Gayo dnes nie je viac ako 85.000, pričom ich pôvodným sídelným územím sú malebné horské oblasti provincie Aceh v severozápadnom cípe ostrova Sumatra, pokryté hustými ihličnatými lesmi. Vďaka obtiažnej dostupnosti žili Gayo v tejto oblasti po stáročia pomerne izolovane a pod pomenovaním Urang Gayo sa tradične živili pestovaním ryže a obchodovaním.
Varieta odrody Arabica: Tim-Tim
Nadmorská výška pestovania: 1.200-1.600 m.n.m.
Metóda spracovania: prirodzená
Stupeň praženia: Medium
Chuťový profil: Ľahké zemité tóny plnotelovej kávy prechádzajú do príjemnej jemnej dochuti. Káva má jemnú aciditu, dominuje jej karamelovo-ovocná chuť a dopĺňa sladko-horkastá korenitosť.
Odkiaľ pochádza táto káva ?
Kávy typu Arabica, označované ako Aceh Gayo, pochádzajú z horských oblastí Gayo, kde vďaka výnimočným topografickým charakteristikám kombinácie tropickej klímy, vulkanickej pôdy a nadmorskej výšky dosahujú plnú, výraznú chuť zemitosti.
Káva sa pestuje organickým spôsobom, bez použitia hnojív a má preto v označení zelených zŕn ako "green beans" dvojitý význam.
Ľudia, obývajúci centrálne horské oblasti provincie Aceh, si osvojili techniky pestovania kávy s príchodom Východoindickej spoločnosti okolo roku 1904.
Pestovaná v nadmorských výškach, presahujúcich 1.200 m, Arabica z oblasti Gayo má dlhodobo vysoký ohlas a predstavuje jednu z najobľúbenejších indonézskych káv. Káva je označovaná ako Triple Pick, keďže je ešte pred exportom podrobovaná tretiemu ručnému triedeniu. Ľahké zemité tóny kávy s plným telom prechádzajú do príjemnej dochuti. Vyznačuje sa jemnou aciditou, karamelovou sladkosťou a horkastou korenitosťou.