Minang Solok

11.04.2020

Minang sú etnickou skupinou, predstavujúcou pôvodné obyvateľstvo vysočiny Minangkabau v západnej časti ostrova Sumatra. Príslušníci skupiny Minang sú v Indonézii preslávení svojou kuchyňou. Reštaurácie, ponúkajúce ich typické jedlá, možno nájsť v celej Indonézii. Preslávení sú tiež ako zdatní obchodníci, zameriavajúc svoju činnosť najmä na odevy a šperky. Etnická skupina Minang je tiež najväčšou svetovou matrilineárnou spoločnosťou, s komplexnými spoločenskými štruktúrami matrilineárnych klanov. Vlastníctvo, vrátane nehnuteľností, sa dedí výlučne v ženskej línii.

Výnimočnosťou tejto kávy je zvodná vôňa, dominovaná koreninami a dopĺňaná citrusovou chuťou a náznakom citrónovej trávy. Dominantnosť chuti kávy Solok ju odlišuje od všetkých ostatných indonézskych káv odrody Arabica. V porovnaní s ďalšími kávami z ostrova Sumatra, ako sú Lintong, Aceh, ci Mandailing, ktoré sú pomerne ťažšie a plnotelové, káva Solok sa vyznačuje stredným telom. Je sladšia a výnimočne aromatická a môže pripomínať kávy, pochádzajúce z Etiópie a Kene. 


Pôvod:

Kávy odrody Arabica z oblasti Minang sú pestované malými farmármi, prevažne v okolí dediny Surian v oblasti Solok. Plantáže sa rozprestierajú v okolí dvoch jazier a na úpätí hory Gunung Talang, približne 60 km vo vnútrozemí od mesta Padang, centra Západnej Sumatry. Káva Minang Solok sa naďalej pestuje tradičným spôsobom a je plne organická, keďže farmári nepoužívajú chemické hnojivá.


Charakteristika:

Varieta odrody Arabica: S Lini, Andungsari, Catimor

Nadmorská výška pestovania: 1.300-1.600 m.n.m.

Metóda spracovania: mokrá, "wet-hulled"

Stupeň praženia: Medium

Chuťový profil: Výrazný, no vyvážený chuťový profil so stredným telom i aciditou. Lahodná harmónia dominujúcich tónov zázvoru a jemného korenia v úvode prechádza do prevažujúco sladkastej chuti a vrcholí sviežo citrusovým záverom.