Mandheling Lake Toba
Lake Toba je kráterovým jazerom vulkanického pôvodu v severnej Sumatre. Svojou dĺžkou 86,9 km a šírkou 27,35 km je vôbec najväčším vulkanicko-tektonickým jazerom sveta. Mandheling, tradičné etnikum juhovýchodnej Ázie, pochádza práve z tejto oblasti severnej časti Sumatry. Deti a pôdu vnímajú ako prejav svojej osobnej pýchy, prinášajúc im spoločenské uznanie a postavenie.
S telom plným ako iné z prémiových káv, Mandheling Lake Toba môže pôsobiť ťažším dojmom textúry. Napriek očividne prítomnej acidite je chuť vyvážená a intenzívna, pričom čokoládovo sladkú arómu dopĺňa zemitý, či drevitý podtón. Môžu byť preto prítomné náznaky tabaku, či živice.
Pôvod kávy:
V súčasnosti viac než 90% produkcie kávy v oblasti severnej Sumatry pochádza od malých farmárov, ktorých pozemky nepresahujú 2,5 akrov. Naša odrodová káva najvyššieho výberového stupňa (specialty grade) z oblasti Mandheling Lake Toba pochádza z dediny Sitahoan, kde prechádza trojnásobným ručným zberom. Prirodzené spracovanie predstavuje zachovanie tradičných foriem spracúvania kávy v podobe, v akej ju kmeň Mandheling realizoval už na začiatku 18.storočia. V súčasnosti už prirodzené spracovanie nie je veľmi rozšírené, pretože si vyžaduje vyššie časové nároky, spravidla v celkovom časovom rozsahu 2 mesiacov od zberu kávových čerešní do balenia zelených kávových zŕn.
Charakteristika:
Varieta odrody Arabica: Ateng, Jember
Nadmorská výška pestovania: 1.450 m.n.m
Metóda spracovania: prirodzená
Stupeň praženia: Medium
Chuťový profil: Káva má vyváženú chuť a výrazné telo, pričom zemité a drevité tóny sú v súhre so sladkou tabakovou dochuťou a jemnou bylinkovou aciditou.