Lintong Nihuta

11.04.2020

Podmanivou prírodnou scenériou severnej Sumatry, s dominantami vodopádov a impozantných sopečných kužeľov sa vinie prístupová cesta do nadmorských výšok pestovania kávy s výraznou vôňou a lahodnou chuťou. Oblasť pestovania kávy Lintong Nihuta sa rozprestiera juhozápadne od jazera Toba, jedného z najhlbších jazier sveta. Nachádza sa tam, kde sa vo vysokej nadmorskej výške, nevyhnutnej pre pestovanie káv typu Arabica, rozprestiera rozľahlá náhorná plošina.

Čokoládový tón predstavuje dominantnú charakteristiku kávy Lintong. Kávy z oblasti Lintong sa tak pomerne výrazne odlišujú od ostatných káv zo Sumatry, pretože v ich chuťovom profile dominuje výraznosť, jemnosť a nižšia acidita. V porovnaní s kávami, s pomenovaním Mandheling, si káva Lintong zachováva stredné telo, čokoládovú výraznosť, no zároveň zemitú sviežosť. V chuťovom profile prevláda šalvia, tabak, drevité a bylinkové tóny, zemitosť je však vyvažovaná výraznosťou tmavej čokolády. Ide o kávu pomerne robustnú, s priemernou až nízkou aciditou a sladkastým doznievaním. 

Pôvod:

Lintong je exaktným označením káv, pestovaných na geograficky úzko ohraničenom území Lintong Nihuta, rozprestierajúcom sa juhozápadne od jazera Toba. Na malých pozemkoch drobných pestovateľov kávy, ktoré sú roztrúsené na členitom území náhornej plošiny s ílovitou pôdou. Kávovníky tu rastú mimo tieňa inej vegetácie a ich pestovanie sa uskutočňuje bez použitia akýchkoľvek chemikálií a takmer výlučne v réžii drobných pestovateľov. Jednotliví farmári svoju úrodu dopestúvajú na rozlohe nepresahujúcej jeden hektár plochy. Odpredávajú ju buď priamo spoločnostiam, spracúvajúcim kávu, alebo ponúkajú na predaj v malých množstvách na pravidelnom týždennom trhu v Lintongu. Vzhľadom na tmavomodrý odtieň zŕn sa možno stretnúť s marketingovým označením kávy Lintong ako "Blue Batak", pričom Batakovia sú etnickou skupinou a prevažujúcim obyvateľstvom v tomto regióne.


Charakteristika:

Varieta odrody Arabica: Tim-Tim

Nadmorská výška pestovania: 1.300 - 1.800 m.n.m.

Metóda spracovania: prirodzená

Stupeň praženia: Medium

Chuťový profil: Káva so stredným telom a vyváženou aciditou, zachovávajúca si tóny tmavej čokolády s jemnou, príjemnou zemitou dochuťou. V pomerne výraznom celkovom chuťovom profile dominujú tabak, bylinky a drevité tóny.