Papua Wamena

11.04.2020

Káva Papua Wamena pochádza z najvýchodnejšej časti indonézskeho súostrovia, z indonézskej časti 2.najväčšieho ostrova sveta, Nová Guinea. Kým východnú časť tohto ostrova tvorí nezávislý štát Papua Nová Guinea, západná časť je súčasťou Indonézie ako provincia Papua. Oblasť pestovania kávy Wamena sa nachádza v pohorí Jayawijaya, je pozemnou dopravou len veľmi obmedzene dostupná a takmer nedotknutá vymoženosťami moderného sveta. Pre pestovanie kávy sú však klimatické podmienky tropického pralesa vo vysokej nadmorskej výške a s teplotami v rozpätí 15 a 20 stupňov Celzia priam optimálne.

Harmonickosť a príjemná vyváženosť kávy Papua Wamena ju predurčujú na vychutnávanie v ktoromkoľvek čase dňa, či už v podobe skvelej kávy k raňajkám, poobedňajšej mobilizačnej šálky, alebo ako lahodného gurmánskeho zážitku v doplnení sladkého dezertu. 

Pôvod:

Hoci pestovanie kávy v oblasti Wamena má dlhšiu tradíciu, technika pestovania je z celosvetového hľadiska pomerne výnimočná. Kávovníky sú sporadicky roztrúsené ako súčasť porastu dažďového pralesa a len v okolí dedinky Asogolaima, kde sa káva po zbere v nadmorských výškach 1.400-1.600 m prvotne spracúva, sú kávovníky aj vysádzané ako súčasť pestovania ďalších plodín - najmä manioku (cassava), sladkých zemiakov a podzemnice olejnej. Ťažká dostupnosť oblastí pestovania kávy Papua Wamena spôsobuje, že celý produkčný proces má výlučne organický charakter. Rovnako zber je náročnou záležitosťou a prebieha len ručne. Celkový rozsah pestovania je natoľko limitovaný, že káva Wamena je na svetovom trhu kávy pomerne zriedkavou komoditou, čo sa následne odráža aj vo vyššej cene.

Káva Papua Wamena si rozhodne zaslúži pozornosť tých nadšencov kávy, ktorí nevyhľadávajú kávovú uniformitu. Bohatý chuťový profil je mimoriadne vyvážený, a hoci sa Wamena charakterizuje ako káva s prinajmenej strednou aciditou, v celkovej chuti vždy prevládnu výraznejšie tóny orieškov (najmä arašidov), karamelu a tmavej čokolády, preto sa acidita prejaví skôr v podobe príjemnej, ľahkej sviežosti, ktorá následne prechádza do jemnej sladkastej dochuti byliniek, či korenia. V aróme je zreteľná karamelovosť, ľahká kvetinová vôňa a pomarančová sviežosť.


Charakteristika:

Varieta odrody Arabica: Linie S795

Nadmorská výška pestovania: 1.400 - 1.600 m.n.m

Metóda spracovania: polomokrá

Stupeň praženia: Medium

Chuťový profil: Plnotelová, harmonicky vyvážená chuť s tónmi arašidov, karamelu a tmavej čokolády. Príjemná acidita vyvažuje celkový profil ľahkou sviežosťou, v dochuti náznak byliniek a korenia.